Filter per type
Productielijnen
Machines
Gerealiseerde projecten

Toenemende vraag naar palletisers

Besparen op tijd en mankracht

Het belang om de werkvloer efficiënter in te richten is groter dan ooit. Steeds meer bedrijven hebben moeite om aan voldoende personeel te komen. Laat staan als daar zwaar werk mee is gemoeid.

Dat ondervindt ook Van den Berge Handelsonderneming. Het bedrijf investeert in machines waarmee wordt bespaard op tijd en mankracht.
Van den Berge uit het Zeeuwse Kruiningen sorteert en verpakt AGF-producten. Het familiebedrijf wordt gerund door Patrick, Harry en Artjan van den Berge. “Van oorsprong zijn we een echt uienpakstation. In de loop der jaren zijn we er ook het sorteren en verpakken van andere producten bij gaan doen, zoals knolselderij, wortelen, rode bieten en pastinaak,” vertelt Artjan.
“Met een percentage van ongeveer 70 procent vormen de uien toch nog altijd het grootste aandeel.”

Stapelen van kratten automatiseren

De uien die bij Van den Berge worden gesorteerd en verpakt worden rechtstreeks vanaf de telers in bulk aangevoerd. Na het verpakken wordt het product gestapeld op een pallet. “Veel van de
producten gaan bij ons in poolkratten weg, een hele kluif als deze gevuld zijn. Zulke zware handenarbeid is eigenlijk niet meer te doen. Om onze mensen te ontzien hebben we geïnvesteerd in een palletiser voor het automatisch stapelen van dozen en kratten op een pallet.”

Van den Berge koos voor de palletiser van Burg Machines van het type Top-Line. “Wat voor ons de doorslag gaf? We waren op zoek naar een compacte en betrouwbare machine met een hoge capaciteit. De palletiser moet de hele dag probleemloos kunnen draaien en door iedereen eenvoudig te bedienen zijn. Ook de mogelijkheid om verschillende patronen te kiezen voor het stapelen speelde mee, we gebruiken de machine namelijk voor verschillende producten en verpakkingen. Bovendien was de palletiser snel leverbaar en hebben we goede ervaringen met Burg Machines,” beargumenteert Artjan.

In minder tijd meer werk verzetten

Afgelopen jaar werd de nieuwe machine naar volle tevredenheid in gebruik genomen. De palletiser kan gemiddeld zo’n 1000 dozen of kratten per uur. “Normaal gesproken zou je hiervoor vier à vijf man personeel nodig hebben, nu komen we met twee medewerkers toe. Erg efficiënt dus. We willen met het gebruik van de machine de komende tijd een verdere efficiëntieslag maken door deze aan te laten sluiten op twee wegers.”

Optimalisering van de productielijn heeft bij het familiebedrijf al even de aandacht. Door meer te automatiseren kunnen ze de hoge loonkosten naar beneden brengen en in minder tijd meer werk verzetten. Het is dan ook niet voor het eerst dat Van den Berge zaken doet met Burg Machines. Eerder investeerden ze al in een kisten kantelaar van Burg Machines en ook was de machinefabrikant nauw betrokken bij de realisatie van de nieuwe waslijn. “Het zijn mensen uit de praktijk, ze luisteren goed naar onze wensen en kijken ook echt naar wat je als bedrijf nodig hebt. Wat is onze werkwijze, waar staan onze mensen op de werkvloer, hoe is de logistiek, enzovoorts. Dit zijn belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij de aanschaf en installatie van een bepaalde machine.”

Groeimarkt voor palletisers

Arjan van Burg van Burg Machines beaamt dit. “Het gaat om de meerwaarde. We verkopen nog liever geen machine dan wanneer een investering de klant niets oplevert. Met minder mensen zo efficiënt mogelijk werken wordt steeds belangrijker. Feit is dat goede arbeidskrachten schaars zijn. En de mensen die je hebt, wil je zo lang mogelijk vasthouden. Daarom is het echt wel nodig om zware fysieke arbeid waar mogelijk te verlichten.” De machinefabrikant ziet om deze reden een toenemende vraag naar palletisers. Een goede ontwikkeling aangezien er in de sector nog veel met de hand wordt gestapeld, wat ergonomisch behoorlijk pittig is. “Een palletiser bespaart op personeel, verlicht zwaar werk en verbetert de capaciteit. De plaatpalletiser, de machine waarvoor ook Van den Berge is gegaan, heeft momenteel de voorkeur. Het is een compacte en slimme machine. De palletiser is gebruiksvriendelijk en biedt veel mogelijkheden van verschillende stapelpatronen.”

Naast machines voor het automatisch stapelen van dozen en kratten op een pallet is ook kistenhandling een groeimarkt voor Burg Machines. “Allemaal wat zwaarder werk dat steeds vaker geautomatiseerd wordt. Daarmee wordt flink bespaard op tijd en mankracht, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de producten. Het mooie is dat deze investering bedrijven direct meerwaarde oplevert.”

artjan@vanden-berge.nl
avanburg@burgmachinery.com

©AGF Primeur 2 – Uien – 2023

© 2024, Burg Machinefabriek B.V. | All Rights Reserved | Privacy & Cookiebeleid | Website: AM Creatie