Filter per type
Productielijnen
Machines
Gerealiseerde projecten

“Vraag naar kleinverpakking voor Pink Lady-appelen en introductie nieuwe machine vielen perfect samen”

Fruitbedrijf Kutschruiter investeert in Burg Tray Infeed (BTI) voor verpakken Pink Lady-appels in schaaltjes

Tholen – Naast een eigen fruitteeltbedrijf van zo’n 60 hectare is fruitbedrijf Kutschruiter uit Kraggenburg dagelijks actief in het koelen en verpakken van het eigen fruit en voor derden voor de supermarkten. Sinds kort heeft het bedrijf de beschikking over de  nieuwe high speed Burg Tray Infeed (BTI) voor het verpakken van Pink Lady-appels in schaaltjes. “Eind vorig jaar kwamen er meerdere dingen tegelijk samen”, vertelt Jan Kutschruiter. “Allereerst belde Matthijs Nijhoff van TripleF Fruit me op. We hadden vorig jaar hun Pink Lady-appels waar te veel kalk opzat tegen de zonnebrand netjes schoon kunnen krijgen en hij vroeg of we opnieuw zijn appelen wilden verpakken en ook kleinverpakkingen wilde maken.”

“Nu had ik daar wel oren naar, maar ik had geen zin dat er elke dag vijftien mensen aan de lijn zouden staan om schaaltjes te vullen. Alleen voor Pink Lady-appelen verpakken we namelijk jaarlijks al 2 miljoen schaaltjes. We hebben hiervoor een hele goede samenwerking met TripleF Fruit. Nu kreeg ik precies in die week een filmpje uit Duitsland doorgestuurd via facebook van een automatische schalenvuller. Ik informeerde bij Arie Verhoef van Burg Machinery wie de leverancier was en dat bleken zij te zijn.”

Karton, traditionele en bio-afbreekbare folie
“Vervolgens zijn we naar Zeeland gegaan om de demomachine aan het werk te zien. Ik wilde namelijk wel wat aanpassingen doorvoeren. Nu vullen we nog schaaltjes met folie eromheen, maar de hele trend binnen retail is dat folie gaat verdwijnen. Daarom werken we steeds meer met een kartonnen vleugelschaal. Dankzij de aanpassingen zijn we enorm flexibel en kunnen we zowel kartonnen schaaltjes, als schaaltjes met traditionele en bio-afbreekbare folie draaien. Zo zijn we op elke klantwens ingericht.”

“Op oudejaarsdag hebben we de machine gekocht en we zijn er erg tevreden over. “Het ontnesten is best een ingewikkeld proces, maar na een paar kleine aanpassingen, heeft Burg ook onze wens om vleugelschalen te ontnesten gerealiseerd. De lijn draait boven verwachting. We werken met een lediger die twee diverse maten kan aanvoeren naar het schalenvulsysteem. Zo kunnen we perfect meerdere maten van vier of zes stuks combineren om op een kiloverpakking uit te komen. Vervolgens gaan de appelen het karton en de folie in en krijgen ze met een checkweger een sticker mee. Vervolgens worden ze in dozen verpakt, die automatisch worden gestapeld en vervolgens de vrachtwagen ingaan richting de Europese retail.”

Smartpackr
“Automatisering is voor ons een belangrijke pijler onder de strategie. Ik heb twaalf mensen in vaste dienst. Dat is een enorm fijne groep mensen en daar wil ik al het werk mee kunnen doen. De rest wil ik zoveel mogelijk automatiseren. Om die reden hebben we in 2019 ook geïnvesteerd in de verpakkingsrobot Smartpackr van Greefa. Ook die bevalt ons perfect, omdat die wel vier mensen vervangt. Het is weliswaar een dure machine, maar dat maakt nog altijd een verschil met een té dure machine”, legt Jan uit.

“Ook de investering in de  Burg Tray Infeed (BTI) was voor ons goed rond te rekenen. Normaal gebeurt het ontnesten en vullen nog veelal handmatig. Deze lijn zorgt voor een continue aanvoer van appels in de schaaltjes met een capaciteit van ruim 60 schaaltjes per minuut. Gemiddeld bespaart de BTI per dag de manuele handeling van het ontnesten en vullen van zo`n 25.000 trays. Met de lijn draaien we gemiddeld een auto Pink Lady-appelen per dag weg!”

Voor meer informatie:
Jan Kutschruiter
Fruitbedrijf Kutschruiter
Zwartemeerpad 11
8317PE te Kraggenburg
fruitbedrijfkutschruiter@kpnmail.nl
www.fruitbedrijfkutschruiter.nl

Arie Verhoef
Burg Machinery
Weihoek 11
4416 PX Kruiningen
Tel: 0113-501373
Fax: 0113-502108
info@burg-machinefabriek.nl
www.burg-machinefabriek.nl

TripleF Fruit
Watermolenweg 6
4191 PN Geldermalsen
+31 88 185 10 00
info@tripleffruit.com
www.tripleffruit.com

 

Publicatiedatum: 
Auteur: Izak Heijboer
© AGF.nl

© 2024, Burg Machinefabriek B.V. | All Rights Reserved | Privacy & Cookiebeleid | Website: AM Creatie