Filter per type
Productielijnen
Machines
Gerealiseerde projecten

“Waterzuiveringsinstallatie is bij meer dan tien kanalen altijd rond te rekenen”

Maurits van de Water (Van de Water Fruit Group) over installaties van Burg MachineFabriek

“Waterzuiveringsinstallatie is bij meer dan tien kanalen altijd rond te rekenen”

Tholen – Bij Van de Water Fruit Group in Waalwijk zijn de drukste weken aangebroken voor het sorteren van de Sweet Sensation-peren. Het fruit wordt gesorteerd op een 2x viersporige machine van Perfect met Ellips hard- en software, waarbij twee rassen gelijktijdig gesorteerd kunnen worden. Het sorteerbedrijf heeft een Burg 3D portaal voor de aanvoer met vijftien waterkanalen die binnenkort dynamisch gestuurd worden. Naast de waterdumper investeerde het fruitbedrijf in 2018 eveneens in een tweetal waterzuiveringsinstallaties van Burg, zowel een lamellenfilter bij de invoer van het veldgewas als een zandfilter met UV-licht aan de minder vervuilde kant van de lijn aan de voorsortering. Deze machine zuivert de waterkanalen en de kleinpakmachine.

De BWZ-15 werkt met een zand/glasfilter voor de fijne filtering.

Voor Maurits van de Water was de keuze voor een waterzuivering een no-brainer. “Bij de bouw liep ik door de hal en zag ik wat we hier wekelijks schoon moesten maken; dat was met vijftien waterkanalen gewoon niet haalbaar. Vandaar dat we de mogelijkheden van waterzuivering hebben onderzocht en daarop is Burg met dit voorstel gekomen.” Hoewel hij ook in het buitenland bij leveranciers de mogelijkheden van waterzuivering onderzocht, kwam hij toch bij de leverancier uit het Zeeuwse Kruiningen uit. “En ik ben heel blij dat ik alles in Nederland heb gekocht. In het geval van storingen en onderhoud blijft het heel plezierig als je in je eigen taal kunt uitleggen wat er aan de hand is. Bovendien zijn monteurs altijd op een redelijke afstand om service op niveau te verlenen.”

DE BLS-6 (lamellenfilter) werkt door middel van voorfiltering met een vlokmiddeldosering en heeft een lamellenpakket van 6 kuub per uur.  Beide filters hebben UV-desinfectie systeem.

Inmiddels is de waterzuiveringsinstallatie alweer bijna drie jaar in werking en deze werkt volgens Maurits naar tevredenheid. “Zou ik weer voor de keuze staan, dan zou ik het zo weer doen. Het is niet zo dat de waterzuivering na installatie geen aandacht nodig heeft en meteen na installatie draait. Het is een proces waar je dagelijks mee bezig bent, maar na een opstartfase is de hele installatie goed gaan draaien. Qua onderhoud en schoonmaken scheelt deze waterzuivering me 16 uur werk per week. Maar activiteiten als het schoonmaken van de filters moet je goed bijhouden om alles netjes voor elkaar te houden. Daarnaast verrichten één of twee keer per jaar groot onderhoud aan de installatie.”

De BWZ-15 bevat een koolstoffilter, UV-lampen voor vermindering van de bacteriegroei en een dosering van waterstofperoxide.

“Er zijn meerdere aspecten, die ervoor zorgen dat het zuiveren, reinigen en de energiehuishouding goed verloopt. Zo reageert elk water weer anders op de zuivering en ook maakt het nogal uit welke producten er over de lijn gaan. Wanneer wij voorafgaand aan het nieuwe seizoen de kanalen laten vollopen, lijkt het water minder schoon dan een week later. Het gaat er bij wijze van spreken geel in en na een week is het helder. Door het water te zuiveren blijven de machines en producten schoner ook dragen we zo bij aan minder watervervuiling en verspilling.”

Op de foto de schoonwaterterugloop en troebelheidsmeter.

“Ik kan de installatie dan ook iedereen aanbevelen. Ik heb dan ook veel collega-inpakstations geadviseerd om hierin te investeren, maar voor sommigen is de investering nog te groot. Toch denk ik dat dit voor bedrijven met meer dan tien waterkanalen altijd rond valt te rekenen. Als ik weer voor de keuze stond, zou ik het meteen weer doen”, aldus Maurits. Ook voor de toekomst heeft hij nog wel zijn wensenlijstje klaarliggen. “Voor dit soort machines hebben de softwareprogramma’s ook een ander niveau van aansturing nodig. Dat geldt in de volle breedte, ook voor het doorspoelen van de waterkanalen. Vergis je niet hoeveel energie die waterpompen dagelijks vergen.”


Waterkanalen bij de voorsortering.

Bij Burg zien ze steeds meer vraag naar de waterzuiveringsinstallaties ontstaan. “Die vraag is heel breed en komt zowel uit Australië, Duitsland als Engeland. Bij Van de Water is de combinatie van appelen en peren wel een unieke. Waterzuivering bij appels is namelijk een stuk eenvoudiger, bij peren loop je meer risico dat er suikers in het water komen, zodat dit het proces gaat blokkeren. Gelukkig hebben we hier de laatste vijftien jaar veel ervaring mee opgedaan”, vertelt Joan van Burg, die verwacht dat er steeds meer pakstations en coöperaties zullen gaan investeren in waterzuivering. “Als je vuil (grond) uit water haalt, haal je ook gelijk chemicaliën weg. Het peroxideproces en de UV-module remmen de bacteriegroei af. Kortom, het scheelt werk, levert een schonere werkomgeving en een beter eindproduct op!”

Schoonwaterterugloop naar de infeed.

Voor meer informatie:
Van de Water fruit Group

Locatie Waalwijk
Overstortweg 9
5145 PT Waalwijk
M +31 (0) 651 890327
maurits@waterfruit.nl
www.waterfruit.nl

Joan van Burg
Burg Machinefabriek
Weihoek 11
4416 PX Kruiningen
Telefoon +31-(0)113-501373
Fax +31-(0)113-502108
jvanburg@burgmachinery.com 
www.burgmachinefabriek.nl

 

Publicatiedatum: 
Auteur: Izak Heijboer
© AGF.nl

© 2024, Burg Machinefabriek B.V. | All Rights Reserved | Privacy & Cookiebeleid | Website: AM Creatie