Filter per type
Productielijnen
Machines
Gerealiseerde projecten

“Complete BURG kistenautomatisering zorgt voor rust en verhoogt efficiëntie”

Drie portaalwagens verzorgen alle vereiste kisthandelingen bij nieuwe zaaddorslijn

Tholen – Waar begin je aan? Zo dachten de collega’s van een productieleider van een veredelingsbedrijf, toen hij de hele kistenlogistiek wilde automatiseren. Op deze locatie van het bedrijf wordt het zaad uit de plant gedorst. Inkomende kisten zijn dus gevuld met planten, waar het zaad nog inzit. “We hebben dan ook heel wat op onze hals gehaald om het dorsen van het zaad uit de plant en de kistenlogistiek te automatiseren. Dat bestond namelijk nog nergens ter wereld. Het had dan ook best wat voeten in aarde, maar uiteindelijk zijn we bijzonder tevreden met de hele lijn. De manier waarop we nu werken, biedt zoveel rust. Hoe groot de partij ook is, de machine doet zijn werk en de mensen kunnen zich bezighouden met andere dingen.”

Lijn is nu echt af
Voor de kistenlogistiek kwam hij uit bij Burg Machinery in Kruiningen. “Dit bedrijf heeft jarenlange ervaring in het verwerken van fruit- en agrikisten. Dat maakte het interessant om met hen aan de slag te gaan. Zij konden namelijk al voortborduren op hun robotarmen die zij inzetten in de fruitindustrie. Bovendien hadden we binnen het bedrijf al goede ervaringen met de borstelmachine die ze eerder hadden geleverd om de kisten schoon te maken. Mijn collega’s hadden erg goede ervaringen met ze en dat is ook met dit project weer bevestigd. We draaien nu het derde jaar met de lijn, maar we zijn met een compacte lijn begonnen en daar zijn later allemaal componenten bijgekomen zoals een borstelmachine en stickerafschraper. Nu is de complete lijn echt af en draait deze zoals we hem hebben willen.”

“We zochten een oplossing voor het handmatig invoeren van de kisten naar de machine. Normaal waren we daar altijd een man aan kwijt. Nu is de hele kistenlogistiek geautomatiseerd, vanaf het moment dat de volle kisten worden aangeleverd, totdat de schone lege kisten worden opgestapeld. Hiermee sparen we niet alleen een man uit, maar ook het hele proces verloopt een stuk efficiënter, omdat er gedurende het dorsproces voortdurend nieuwe kisten worden aan- en afgevoerd. De wachttijd tussen het ledigen van de twee kisten is hierdoor beperkt tot enkele seconden. Daarbij komt dat de voorraad aan kisten zo groot is, dat er gedurende shiftwisseling en pauze onbemand kan worden doorgewerkt. De productiecapaciteit is dan ook nog flink toegenomen.”

Vijf hoog
De kisten worden vijf hoog aangeleverd met een heftruck. Alle kisten zijn voorzien van een deksel om vervuiling te voorkomen. De BURG-robot krijgt een opdracht om een batch kisten aan te bieden aan de dorsmachine. Zodra de kisten er zijn ingezet door een heftruck wordt eerst de deksel van de kist gehaald. Dit deksel wordt vervolgens aangeboden aan de borstelmachine met afzuiging, zodat de deksels aan beide zijden worden gereinigd. Hierna worden de schone deksels automatisch opgestapeld voor de opslag. Hierna zet de robot de kist op een lange transportkettingbaan, die de kisten naar de bestaande dorsmachine voert. Nadat de kisten zijn geledigd, worden ze getransporteerd naar de borstelmachine. Hier worden de kisten opgepakt en 180 graden geroteerd over een borstelunit geschoven zodat de binnenzijde van de kist volledig wordt gereinigd. Ook aan de buitenkant zorgen volautomatische borstels ervoor dat de kist rondom aan alle zijden wordt schoongemaakt. Een extern geplaatste stofafzuiging zorgt ervoor dat heel dit proces stofvrij gebeurt, en alle vrijgekomen zaadjes worden afgezogen. Nadat de lege kisten zijn schoongemaakt worden de lege kisten weer automatisch voorzien van een deksel en worden de kisten opgestapeld.

Gevraagd naar de grootste moeilijkheid in de lijn, antwoordt hij: “In het begin moet je natuurlijk de lijn leren bedienen. Ik had vooraf ingecalculeerd dat we in eerste instantie met veel storingen en aanpassingen te maken zouden krijgen. Vaak ontstaan die storingen door dingen die je zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld doordat je over de beveiligingslijn komt. Dat is heel vervelend, want als je een storing hebt, kan de productie niet doorgaan, maar daar valt met zo’n nieuwe lijn niet helemaal aan te ontkomen. Dan is het wel fijn dat je kunt bouwen op een goede samenwerking. De service die BURG ons geleverd heeft, was echt erg goed. Technisch gezien zorgde het afnemen van het deksel van de kist door middel van zuignappen voor de meeste problemen. We dachten op een gegeven moment er het bijltje maar bij neer te gooien, tot een slimme technicus van BURG een ander type zuignap heeft gemonteerd en sindsdien draait deze feilloos.”

Stemming omgeslagen
Ook zijn collega’s zijn inmiddels overtuigd. “Weet je, als je nieuwe dingen verzint met elkaar moet het zich in de praktijk gaan uitwijzen. Wanneer het niet meteen werkt, dan is men niet meteen enthousiast, maar inmiddels is de stemming volledig omgeslagen en wil niemand meer anders werken.” Ook Arjan de Nood van BURG kijkt met voldoening terug op de geleverde lijn. “Al met al is dit best een bijzonder project voor ons geweest. Zo hebben we hier onze hoogste robot ooit geleverd en doen drie portaalwagens al de vereiste kisthandelingen. We hebben samen gekeken wat de beste mogelijkheden zijn als het gaat om efficiëntiewinst in relatie tot investering. Al met al een heel mooi project met kistautomatisering als centraal thema. Een mooi project, voor een mooie klant.”

Voor meer informatie:

BURG Machinery
Arjan de Nood
+31 (0)113 50 13 73
adenood@burgmachinery.com
www.burgmachinery.com

 

Publicatiedatum: 
Auteur: Izak Heijboer
© AGF.nl

© 2024, Burg Machinefabriek B.V. | All Rights Reserved | Privacy & Cookiebeleid | Website: AM Creatie