Filter per type
Productielijnen
Machines
Gerealiseerde projecten

“De trayvuller kan evenveel gevleugelde als gewone trays verwerken”

De huidige trend naar steeds minder verpakkingsmateriaal zorgt voor meer werk, niet alleen voor verpakkingsontwerpers maar ook voor machinebouwers. Het Nederlandse bedrijf Burg Machinery heeft een trayvuller ontwikkeld voor de appelsector. Deze kan ook gevleugelde kartonnen trays verwerken.

“Deze machine is voortgekomen uit een eerder model dat we voor de Engelse markt hadden ontwikkeld”, zegt René Koster. “Tesco heeft zo’n lijn. Die verpakt sets losse appels in een flowpack. Vervolgens kregen we de vraag naar een oplossing voor het flowpacken van appels in trays.”

“Meteen hebben we de functionaliteit van de machine verbeterd door gevleugelde kartonnen trays toe te voegen aan de reeks automatische verpakkingsmogelijkheden. Dat is uniek voor onze branche. In gevleugelde trays heb je geen plastic meer nodig om de appels vast te houden. Je vouwt de flappen dicht en bevestigt een etiket met de nodige informatie, en het fruit blijft stevig in de verpakking zitten. We hebben al negen van onze BTI-trayvullers verkocht.”

Twee soorten appels in één tray
Deze trayvuller is snel – hij kan tot 65 trays per minuut verpakken met 4, 6 of 8 appels. “Andere machines kunnen er ongeveer 40 doen. Onze machine gebruikt twee sporen. Dus door de aanvoerzijde iets aan te passen, kun je er desgewenst twee verschillende soorten in doen. Dan kan een bak met vier appels twee verschillende soorten hebben. Je kunt de lijn ook gebruiken voor tomaten. De machine is geschikt voor ronde producten met een diameter van 50-90mm en verpakkingsformaten met afmetingen van 140-300mm L, 140-180mm B, 20-40mm H,″ zegt René.

Dezelfde capaciteit voor gevleugelde trays
Een operator plaatst stapels kartonnen, plastic of gevleugelde trays in de machine. De machine ontnest deze automatisch en plaatst ze op een transportband. De machine heeft dezelfde capaciteit voor zowel gewone als gevleugelde trays. Nadat de bakken automatisch zijn gevuld, plaatsen twee medewerkers de appels rechtstreeks in de kratten.

Deze twee, de operator – die de stapels trays plaatst en de machine bedient met behulp van een PLC-besturingssysteem – en een vorkheftruckchauffeur die de kratten vult en leegt, zijn het enige personeel dat nodig is om meer dan 60 trays per minuut te verwerken. Stroomopwaarts (kisten legen) en stroomafwaarts (vleugeltrays vouwen, kisten verpakken en palletiseren) kunnen verder worden geautomatiseerd. “U kunt deze machine aansluiten op elke toevoerlijn en elk merk flowpacker of vleugeltrayvouwsysteem.″

Snel rendement op investering
Het fruit raakt de machine nauwelijks, ondanks de snelheid. “De appels worden niet gekneusd. De BTI-trayvuller verdient zichzelf ook snel terug. Als hij hele dagen draait, kan een kleine verpakker deze investering binnen 18 maanden hebben afgeschreven,″ besluit René.

René Koster
r.koster@burgmachinery.com

Burg Machinery
Weihoek 11
4416 PX Kruiningen
Nederland
T: +31 113 50 13 73
F: +31 113 50 21 08
info@burgmachinery.com
www.burgmachinery.com

 

Publicatiedatum: vr 1 apr 2022
Auteur: Pieter Boekhout
© FreshPlaza.com

© 2024, Burg Machinefabriek B.V. | All Rights Reserved | Privacy & Cookiebeleid | Website: AM Creatie