Filter per type
Productielijnen
Machines
Gerealiseerde projecten

“De draaitafels zijn ingewisseld voor casepackers in onze kleinpakafdeling”

Wat doe je als de ruimte beperkt is en je toch koste wat kost wilt automatiseren om het handjestekort de baas te kunnen? Misschien toch eerst even met de handen in het haar zitten, zeker als bijbouwen geen optie is. Waterman Onions uit Emmeloord zag zich al enige tijd voor dit probleem gesteld tot het vorig jaar de oplossing vond en vandaag de dag daar volop de vruchten van plukt. Primeur maakte een reportage.

“We wilden per se automatiseren, want we zaten in onze kleinpakafdeling de omdozen nog handmatig met uiennetjes te vullen aan de draaitafel. In totaal vier personen aan twee draaitafels. Het is helemaal niet meer gemakkelijk om personeel te vinden en mensen worden ook weleens ziek. Daarnaast is het ook best zwaar werk. Ons personeel aan de draaitafels was telkens bekaf na een werkdag. En om de dozen twaalf hoog te stapelen, heb je ook nog minstens één sterk en lang persoon nodig. Kortom, we wilden een automatische dozenvuller en een palletstapelaar als aanvulling op onze weeg- en netclipmachine,” vertelt Bastiaan Buiting van Waterman Onions.

Ruimte als beperkende factor
Voorwaarde was wel dat de automatiseringsoplossing in de beschikbare ruimte paste. “Dat was inderdaad de beperking waar we ons voor gesteld zagen,” vult Arjan de Nood van Burg Machinefabriek uit Kruiningen aan. “Eigenlijk was het ook de wens van de klant om op de bestaande lijn met vier wegers en netclippers de mogelijkheid te hebben om twee processen tegelijkertijd te doen, bijvoorbeeld een kleinpak van 1 kilo en een tweede van anderhalve kilo. Dat kan natuurlijk, maar dan heb je dubbele machines nodig, wat gezien de beperkte beschikbare ruimte niet ideaal was.”

Focus op één proces
Burg kwam met een plan om te focussen op één proces, want – zo was de redenering – dan kun je veel beter automatiseren. “Dat was een schot in de roos, want zo is het project vlot gekomen en het was ook het fundamentele verschil met de ontwerpen van andere aanbieders. En aangezien Waterman Onions vooral grote runs doet voor supermarkten, was de nood aan een tweedeling uiteindelijk toch niet zo groot,” aldus Arjan. Technisch gezien blijft het hoe dan ook mogelijk twee runs tegelijkertijd te doen, want Burg heeft voor een bypass gezorgd, zodat de output van een groep van twee wegers zijdelings kan worden afgevoerd naar een andere ompakmachine, mocht het op zeker moment nodig zijn om een kleine run apart te draaien.

Rust in het bedrijf
Tot eind vorig jaar stonden er bij Waterman Onions telkens twee personen aan elk van de twee draaitafels. “Nu is er vooral veel meer rust in het bedrijf, ook qua personeelszaken. Alles loopt momenteel gesmeerd met de twee dozenvullers en de palletstapelaar erbij,” zegt Bastiaan. “Eén casepacker was te weinig geweest, want elk van de vier clippers geven per minuut toch 30 netjes uien vrij. Dat maakt in totaal 120 eenheden per minuut.”

Eens gevuld met de kleinverpakkingen van 750 g, waarvan er acht in een standaarddoos passen, of met netjes van 500 g, die met 12 in een omdoos kunnen, belanden de dozen die bij beide casepackers vandaan komen centraal op één band, die ze naar een voorstapelaar voert. Daar worden de dozen in groepjes van twee op elkaar gestapeld en verder naar de palletiser geleid.

 

 

De essentiële taak van de checkwegers
“De moeilijkste taak was de koppeling van de casepackers met de bestaande netclipmachines. Gelukkig hadden wij daar al ervaring mee in enkele voorgaande projecten en dat is misschien ook een sterk punt geweest voor het vertrouwen dat Waterman Onions in ons heeft gesteld,” gaat Arjan verder. “Want vóór de twee dozenvullers heb je immers nog twee checkwegers nodig. Die halen de netverpakkingen met onder- en bovengewicht automatisch uit de lijn. Het is niet dat de wegers slecht werk leveren – die doen het zelfs uitstekend -, maar er kunnen bijvoorbeeld weleens twee netzakjes aan elkaar vast komen te zitten, of een netverpakking is niet goed gesloten en de uien rollen eruit. Die netjes worden er dan uitgestoten. Timing is op dat vlak heel belangrijk als je weet dat elk van de vier clippers 30 netjes per minuut aflevert. Die moeten stuk voor stuk over de checkweger, 60 per minuut dus, of elke seconde één verpakking. Maar tussen elk netje moet er toch een zekere spatie zijn, wat betekent dat een goede communicatie met de clippers van essentieel belang is.”

Bastiaan vult aan dat de automatiseringsoplossing van Burg de kant en klare dozen, opgestapeld door een werkkracht, zelf ontstapelt en aanvoert naar de dozenvuller. “Er zit ook een schudfunctie in de casepacker voor een goede positionering van de netjes in de omdoos. We gebruiken eigenlijk altijd standaarddozen van 300 op 400, maar switchen naar een ander formaat zou wel gemakkelijk zijn. Je moet er gewoon een andere doos inzetten en een ander programma activeren.”

Prettige samenwerking van A tot Z
Waterman Onions is volgens Bastiaan heel tevreden over de samenwerking met Burg Machinefabriek. Ze zijn via via met Burg Machinefabriek in aanraking gekomen. Bastiaan: “Toen we een eerste keer samen rond de tafel zaten, luisterden ze heel aandachtig naar onze noden. En toen we zagen dat ze ons een heel compacte palletiser konden leveren, waren we gezien onze beperking qua ruimte meteen gewonnen voor hun project. Bij andere bedrijven waren de palletiseermachines toch telkens iets groter. De samenwerking is echt prettig geweest, van A tot Z, en ook over de nazorg zijn we heel tevreden. Ze komen af en toe nog even langs om te kijken of alles naar behoren werkt.”

Wie niet moderniseert, mist de boot
Gezien een return on investment van slechts 3 jaar voor deze efficiëntieslag, staat Waterman Onions zeker open voor verdere automatisering. “We zouden ook graag aan de slag gaan met de kistenlogistiek, maar momenteel stuiten we toch op onze beperkende factor van ruimtegebrek. Vandaag de dag worden vaak eerst de machines ontworpen en op basis daarvan het plan van de nieuwbouw getekend. Toch hebben we de voorbije vier jaar hier en daar enkele grote en kleine aanpassingen kunnen doen. Je moet ook wel investeren in modernisering, anders ben je binnen 5 à 10 jaar niet meer concurrerend. Momenteel moet je grote volumes aankunnen én snel kunnen schakelen. Dat gaat alleen als je steeds verder blijft automatiseren,” besluit Bastiaan.

En daar liggen dan precies ook de kansen voor Burg Machinefabriek. Tot nu heeft de machinebouwer uit Kruiningen de kleinpakautomatisering- en palletiseeroplossing al vier keer mogen uitvoeren in Nederland, maar er is zeker nog een pak AGF-bedrijven dat gebaat zou zijn met een dergelijke installatie. En niet alleen in de uienbranche, ook kleinverpakkers van bijvoorbeeld citrus of tomaten komen in aanmerking.

Voor meer informatie:
Arjan de Nood
Burg Machinery
Weihoek 11
4416 PX Kruiningen
Tel: +31 (0)113 50 13 73
adenood@burgmachinery.com
www.burgmachinery.com

Voor meer informatie:
Waterman Onions
Hannie Schaftweg 12
8304 AR Emmeloord
+31 (0)527 617 496
info@waterman-onions.nl
www.waterman-onions.nl

 

Publicatiedatum: 
© Uiennieuws.nl

© 2024, Burg Machinefabriek B.V. | All Rights Reserved | Privacy & Cookiebeleid | Website: AM Creatie